maanantai 5. joulukuuta 2011

Mokkula

Viime viikolla otin koekäyttöön mokkulan eli semmosen langattoman intternetin joka toimii niin yksinkertaisesti että koneen kylkeen tungetaan pieni valkoinen tikku jonka päässä on vilkkuva valo joka kertoo että se toimii. Kaupassa yritin hangoitella vastaan mutta noin parikymppinen, luultavasti liiketaloutta opiskellut lippatukkainen nuorukainen kävi melkein käsiksi ja väkisin teki sopimuspaperit valmiiksi ja toivotti hyviä surffailuja. Muka 2-6 meganen netti. Mikä vitun kaks VIIVA kuus meganen? Aika epämääränen vaihteluväli. No asunhan sentään keskeisellä paikalla lähellä tukiasemaa joten päätin nyt sitten että ehkä puolet halvempi hinta saa minut luopumaan kiinteästä 5 megan ADSL:stä.

Kotona tungin tikun koneeseen joka ei ollut helpoin toimenpide. Tietokoneeni on iso tornikotelo joka röhnöttää tuossa lattialla pöydän alla. Usb-paikkoja on takana ja edessä. Eteen ei voi laittaa mitään tikkua kun sattun vielä jalalla huitaisemaan sen tikun atomeiks tässä istuskellessa. Taakse ei meinannut mahtua kun seinä otti kiinni mutta sain kuin sainkin sen keploteltua paikoilleen. Sitten kone tunnisti laitteen ja asensi ohjelmistoa, yritti vielä asentaa Soneran tietoturvan mutta ennätin estää toimenpiteen viime hetkellä.

No sitten piti vielä erikseen syöttää pin-koodit yms. säädöt ettei naapuri vaan käytä minun huimaa kaistaani. Ja eikun surffaamaan. Tein mielenkiinnosta nopeustestejä. Kumma kyllä soneran testi näytti kaistan nopeudeksi 4,5 megaa. Muut jotain puolen megan ja kahden väliltä. Sitten testasin torrenttien latausta. Kun kiinteä yhteys valuttaa dataa koneelle parhaimmillaan lähes 600kt/s oli mokkulan tyypillinen latausnopeus 30-50 kt/s. Ihanaa. Melkein kuin joskus 8 vuotta sitten kun Kazaa nimisellä ohjelmalla waretin Terminaattor kolmosta ainaki viikon ja lopulta kun leffa oli valmis niin se oli dubattu venäjäks ja tekstit oli japaniks. Miks valehellaan nopeuksista jos mikään ei pidä paikkaansa. Ihan sama kun auton mittarissa olis numerot 500km/h asti ja kulkis vaan kuuttakymppiä.

Nyt olen juuri lähdössä kauppaan takaisin. Pamautan sillä mokkulalla myyjää ohtaan ja sanon että pidä romus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti