keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Kalastuksesta

Eräs lukija oli pettynyt koska täällä ei kirjoitettu kalastuksesta mutta nyt kirjoitetaan. Harrastan siis kaiken muun säheltämisen ohella erilaisia kalastusmuotoja, lähinnä heittokalastusta virvelillä ja pilkkimistä pilkkivavalla. Niin kerran kun olin kalastamassa haukea ja ahventa eräällä pienehköllä lammella niin sattui että olin ottanut muutaman keskioluen liikaa. Siinä sitten heittelin liian lyhyellä vavalla liian painavaa uistinta jolloin kävi niin että ns. "päänyliheitossa" riuhtaisin uistinta kaikin voimi jolloin koukut pureutuivat läpi lippalakista ja läpi päänahasta ja sain saaliiksi itseni. Koska matkaa lähimpään terveyskeskukseen olisi ollut n. 70 kilometriä niin päätin olla hätäilemättä ja pyysin erästä mukana ollutta henkilöä irroittamaan uistimen päästäni. Se tapahtui niin että join kunnon annoksen viskiä ja kun pääni oli puuduksissa koukku pujotettiin läpi päänahasta niin että koukun väkänen tuli esiin ja sen saattoi katkaista pois ja koukun pystyi vetämään irti samaa reittiä kun se oli päähän uponnutkin. Nyt minulla oli hieno lävistys päässä joka kyllä kasvoi umpeen nopeasti. Kalaa ei tainnut sillä reissulla tulla.

Sitten olen mm. kaatunut koskikivillä niin että vapa on mennyt poikki. Jäihin olen pudonnut kerran mutta pääsin ylös. Toisen kerran kävelin jossain Pyhäselän jäällä ja rupesin sitten avannolle pilkkimään. Ihmettelin että päästäni kuuluu outoja ääniä, aivan kuin laineiden liplatusta. Jossain viiden metrin päässä järvi lainehti sulana. Ryömin hengittämättä muutaman kymmenen metrin matkan rantaan.

Kerran laskettiin verkot järveen ja yön aikana oli niin kova pakkanen että järvi jäätyi ja meni monta tuntia että saatiin hajotettua jäätä niin että saatiin verkot ylös. Siikoja oli kyllä uinut verkkoihin. Kerran taas tuli laskettua verkot niin humalassa järveen että aamulla ei muistettu minne päin järveä ne oli laskettu. Kyllä ne jostain sitten taisi löytyä. Ja kerran oli ihan uudet verkot laskettu ensimmäistä kertaa ja ne tarttui niin pahasti pohjarisuihin kiinni että sai heittää samantien nuotioon. Katiskassa oli kerran vitun iso majava joka oli kuollu ja mädäntyny ja hais kohtalaisen pahalle. Taidettiin polkea majava katiskoineen päivineen jonnekin rannan sammalikkoon.

Pari vuotta sitten olin pilkillä Höytiäisellä. Oli nätti kevätpäivä, kalaa oli tullut kohtalaisesti. Nautiskelin auringosta ja söin eväitä. Katsoin järvelle päin kun kolme tyyppiä hiihtää rantaa kohti aivan vitummoista vauhtia. Luulin että niillä on hiihtokisat. Sitten katsoin rantaan ja siellä oli kesämökki tulessa. Minulta tuli kahvit nenästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti